Polietilenska folija za poljoprivredu koristi se za uzgoj voća i povrća tako da se polaže direktno na zemlju, na taj način sprečavajući rast korova i napade insekata. Folija u poljoprivredi čuva vlažnost i stabilni temperaturni režim zemlje. Obzirom da folije u poljoprivredi moraju duže vremena biti savršeno kvalitetne, proizvode se kao ultraljubičasto stabilizirane te obojene. Za primjenu polietilenske folije u poljoprivredi najčešće se koristi PE crni film širine 1,2 m i debljine 0,050 ili 0,100 mm.

Agro folija – Osim pružanja fizičke zaštite, polietilenske agro folije za plastenike utiču na energetski ekvilibrijum unutar zaštićenog prostora, filtrirajući dolazeću svjetlost i mijenjajući intenzitet izračivanja iz zemljišta. Postoje razne vrste folija koje se koriste u poljoprivredi a najčešće su:
- UV stabilna folija za plastenike
- UV stabilna folija za polaganje na tlo (mulch folija) – se koristi za uzgoj voća i povrća, polaže se na tlo. Doprinosi očuvanju vlažnosti tla, temperaturi tla, čuva usjev od insekata i rasta korova.