U narednih 60 dana poznata gračanička kompanija za preradu plastike “Variplast” za 35. godišnjicu uspješnog poslovanja u rad će pustiti novi pogon za preradu plastike, u koji će uložiti oko pet miliona maraka. Time će se povećati obim proizvodnje i uposliti novi radnici.

Reciklaža plastike

Inače, Gračanica je poznata u BiH, ali i cijeloj regiji po preradi plastike. “Variplast” se ubraja među lidere u ovoj djelatnosti, a porodica Hasić iz Malešića preradom plastike počela se baviti još osamdesetih godina. Izgradnjom novog pogona ova firma, koja proizvodi plastične mase za potrebe prehrambene industrije, za građevinarstvo, tekstilnu, hemijsku industriju i široku potrošnju izvozi u Švedsku, Holandiju, Dansku, Srbiju, Hrvatsku te zaokružuje investicioni ciklus.

U novom pogonu ćemo instalirati najsavremeniju opremu, ekstruder te mašine za reciklažu plastike koja nastaje u procesu proizvodnje i onu koja se otkupi. U gradnju pogona i strojeve “Variplast” će investirati 5 miliona maraka. Posao će dobiti deset novih radnika i sa sadašnjih 92 prelazimo cifru od stotinu radnika – kaže vlasnik i direktor Mujo Hasić.

Hasić: Više od 100 zaposlenih

Radni prostor

Inače, novi pogon će raspolagati sa 3.000 kvadrata radnog prostora i s postojećih 12.000, uposlenici će imati dobre uvjete za rad. Ono što je generalni problem u BiH, nedostatak kvalificirane radne snage, osjeti se i u “Variplastu”. Izlaz je u prekvalifikaciji, podizanju kvaliteta rada i u povećanju primanja uposlenika.

Proizvode plastične mase

Od premijerovog ekspozea nije bilo ništa – U našoj firmi danas je plaća viša od prosječne u FBiH. Kao federalni poslanik u Predstavničkom domu, moram istaknuti da su u privredi visoki nameti, najveći problem je porez na plaće. Od ekspozea u kome je premijer Fadil Novalić obećao na početku svog mandata da će raditi na rasterećenju privrede nije bilo ništa. Da su nameti privredi manji, radnici bi imali više plaće i svima bi nam bilo bolje, ovako ostaje da se borimo – ističe Hasić.

Prerada plastike na najsavremenijim mašinama